Το blog αυτό

To blog αρχικά σας καλωσορίζει, ελπίζοντας να σας βοηθήσει να σκεφτείτε τα πράγματα διαφορετικά. Εδώ διαπραγνατευόμαστε θέματα όπως παιδεία, εργασία, κυβέρνηση, θρησκεία, πατρίδα και όλων των ειδών τα θέματα που μπορεί να απασχολούν τον νέο. Σκοπός μου δεν είναι να σας αλλάξω καμία γνώμη αλλά να σας δείξω μια τουλάχιστον διαφορετική σκέψη ελπίζοντας να οξύνω την κριτική ικανότητα όλων σας. Επίσης δέχομαι σχόλια σε περίπτωση που θέλετε ακόμα και να συζητήσουμε ο,τιδήποτε η και κριτηκή.Ελπίζω να το απολαύσετε...



Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ανθρώπινη εργασία

Η εργασία για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου αποτελεί σημαντικό μέρος, πάντα όμως υπο ορισμένες προϋποθέσεις. Αρχικά οι συνθήκες εργασίας σε πολλές περιπτώσεις δεν μας επιτρέπουν να λέμε οτι έχουμε 21ο αιώνα αν φανταστεί κανείς το πόσο ανθυγιεινό είναι να σκάβει κανείς σε ορυχειά. Μία ακόμα προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει εκμετάλευση της ανθρώπινης εργασίας (υπέρβαση οκταώρου, κοινωνικές ασφαλίσεις, μισθός αντάξιος της εργασίας). Γενικότερα ό,τι δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην σημερινή αγορά εργασίας τελικά υπάρχει και με το παραπάνω. Τα standard είναι υψηλά, σήμερα οι μεγάλες εταιρίες ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα πτυχία προορίζοντας σε για βασικό στέλεχος εν πλήρει αγνοία της αναξιοκρατίας που ίσως να επικρατεί.

Η Ελλάδα υπήρξε το κέντρο του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων δυστυχώς μεταλαμπαδεύοντας τα φώτα της δεν κράτησε καθόλου για την ίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο όμως, οι προλετάριοι* συνεχώς ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των αστών, στο βωμό του κέρδουςκαι του κεφαλαίου κι όμως αυτό ως σύστημα έχει αποτύχει γιατί ποτέ δεν υπήρξε επαρκές, όσο κι αν εκμεταλευόταν τον εργαζόμενο, ωστε να προσφέρει θέσεις εργασίας. Γνωρίζω πως οι άνθρωποι αναπτύχθηκαν σε πολλούς τομεις όταν διασπάστηκαν σε πόλεις-κράτη και μπόρεσαν να οργανώσουν και να συντελέσουν στην ανθρώπινη εξέλιξη αλλα απο τότε όσα πλεονεκτήματα κι αν βρούμε υπάρχουν πάντα οι παράγοντες συμφέρον, μισαλοδοξία, αντιπάθεια, εκμετάλευση και αυθαιρεσία που κάθετι παρά ως θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Θέλω να καταλήξω στο συμπέρασμα πως το εργατικό δυναμικό είναι αξιόμαχο και η δύναμή του περιορίζεται όσο την εκμεταλεύεται το κεφάλαιο και όσο υπάρχουν οικονομικά ανώτεροι άνθρωποι θα υπάρχει εκμετάλευση. Η καλύτερη λύση θα ήταν το κράτος να μπορεί να ελέγχει πιο αυστηρά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο σε θέματα ασφάλισης αλλα και σε θέματα ωρών εργασίας, συνθήκες εργασίας ακόμα και μισθού. Το άρθρο το γράφω με ελπίδα πως ίσως να αλλάξετε γνώμη για την εκμετάλευση της αθρώπινης εργασίας κυρίως σε Ασιατικές χώρες γιατί στην τελική θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε στην θέση αυτή όλοι μαζί κατά της εκμετάλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου